Danish Active House, Vietnam

Danish Active House, Vietnam

Bygherre

Peoples Committee Ho Chi Minh City

Totalrådgiver

Kærsgaard & Andersen A/S

Periode

2010-2013

Opgavens omfang

Dansk undervisningsbyggeri til den vietnamesiske by Ho Chi Minh City

Rådgivningens omfang

Skitseprojekt

VIL DU VIDE MERE?

Jakob Thiel

Tegnestueleder,

Nils Pagh Andreasen

Kreativ leder, Partner, Arkitekt MAA​

The Danish Active House in Vietnam

Det 600 kvm store og dansk udviklede passivhus i Ho Chi Minh City, Vietnam skal udover at fungere som campus samtidig også fungere som showcase for den danske know-how og kvalitet inden for energioptimering. Kærsgaard & Andersen A/S, arkitekter og ingeniører har i samarbejde med UCN og de delvist statsejede vietnamesiske selskab ECC, Energy Conservation Center, udviklet den energieffektive bygning.

I 2012 blev der underskrevet en kontrakt på udviklingen af et dansk passivhus i Ho Chi Minh City, Vietnam, som skal rumme et dansk-vietnamesisk campus med fælles uddannelse. På baggrund af Kærsgaard & Andersen's kompetencer inden for lavenergibebyggelse er virksomheden valgt som totalrådgiver.

Overalt i de økonomisk stærke lande i Sydøstasien er der en ny og hastigt voksende, klimaorienteret energibevidsthed, og der bliver investeret massivt i at udvikle energieffektive platforme for både nybyggeri og renovering. Samtidig står det imidlertid klart, at landene ikke selv råder over hverken know-how, løsninger eller byggematerialer, som kan matche deres ønsker om etablering af energieffektive bebyggelser og sikre en hurtig omstilling af de traditionelle byggerier. Det fortæller René Martin Larsen, som er centerchef ved UCN. Derfor er landene åbne for igennem internationale samarbejder om uddannelse, konkrete byggerier og materialeudvikling at få tilført den nødvendige viden.

"Som global spydspids inden for både uddannelse, energieffektivt byggeri og produktion af energirigtige byggematerialer står Danmark meget stærkt positioneret som prioriteret samarbejdspartner", supplerer han, hvilket Niels Andersen, adm. direktør ved Kærsgaard & Andersen, nikker genkendende til: "Den massive interesse for i samarbejde at etablere et dansk-vietnamesisk campus som ramme om et dansk passivhus vidner om, at der er et betydeligt behov for viden om, hvordan man skal gribe tingene an.

Vietnamesisk fokus på energieffektivitet og danske kompetencer

Niels Andersen tilføjer, at hovedparten af den vietnamesiske bygningsmasse - herunder de senere års prestigebyggerier i stål og glas - er konstrueret uden tanke på energiforbrug. Et eksempel er et nyere højhus i Ho Chi Minh City, hvor de fem øverste etager er spærret af pga. overophedning.

"Mens vi på vores breddegrader i vidt omfang kæmper for at holde på varmen, gælder det i Vietnam om at holde på kulden og undgå overophedning, da temperaturen aldrig når under 20 grader og i Ho Chi Minh City typisk runder de 35 grader midt på dagen. Men selvom udfordringerne har modsat fortegn, er

teknikkerne i relation til energioptimering de samme", fortæller han.

Udstillingsvindue for dansk energibyggeri og danske producenter

Med det danske passivhus i Vietnam handler det for Danmark om udvikling af energioptimeret design, hvor konstruktioner, byggeteknik og materialer spiller sammen med dynamisk arkitektur i en fælles energieffektiv helhed. Passivhuset bliver således udstillingsvindue for dansk energibyggeri og danske producenter af byggematerialer til de fremstormende sydøstasiatiske markeder.

Branchedirektør fra DI Byg, Elly Kjems Hove, som repræsenterer hovedparten af de danske byggevareproducenter, importører, forhandlere og entreprenører, er meget begejstret for projektet og de potentielle eksportmuligheder. "Det er et fantastisk projekt, der giver alle aktører inden for byggeriet en enestående chance for at udbrede viften og vise, hvad de kan i relation til energieffektivt byggeri", fortæller hun.​

Kastetvej 21a, Aalborg    |    Margrethepladsen 4, 2.sal, Aarhus C    |     Tlf.: 70 27 11 31