SK4, Tjele

SK4, Tjele

Bygherre

Energinet.dk

Totalrådgiver

Kærsgaard & Andersen A/S

Periode

2012-2014

Budget

1.8 mia. kr.

Opgavens omfang

Nyt stationsanlæg for Energinet.dk

Rådgivningens omfang

Totalrådgivning: Skitsering, projektering, udbud, fagtilsyn og byggeledelse

BEC Bygge Rating

Bygherrevurdering af SK4

Presse

Berlingske 12. marts 2015

VIL DU VIDE MERE?

Niels Andersen

Projektchef, Partner

Nils Pagh Andreasen

Kreativ leder, Partner, Arkitekt MAA

​Nyt Stationsanlæg i Tjele ved Viborg

Med baggrund i årelang erfaring med byggeri for Energinet.dk, blev Kærsgaard & Andersen A/S valgt som totalrådgiver for stationsanlægget i Tjele i forbindelse med den nye elforbindelse.

Skagerrak-forbindelsen er det fjerde søkabel mellem Danmark og Norge. Skagerrak 4-forbindelsen er på 700 MW og kan importere eller eksportere, hvad der svarer til ti procent af det samlede danske elforbrug.

Disse "Elmotorveje" skabes for at sikre øget konkurrence på elmarkedet og sikre at øget vindenergi i Danmark kan indpasses i systemet.

Forbindelsen består af 2 stationsanlæg, et i Kristianssand i Norge, og et i Tjele i Danmark forbundet via 140 km. søkabel og 92 km. landkabel i Danmark.

KAAI har været totalrådgiver på det store stationsanlæg i Tjele, hvor vartegnet for det nye stationsanlæg - DC bygningen 32x124 m og 20 meter i højden, løftes op af en mørk betonbase, hvorefter den er blevet beklædt med strækmetal i forskellige anodiseringer og størrelser. Facademotivet er bearbejdet som en landskabsabstraktion, der på den ene side skaber genkendelighed og relation til det omgivende kulturlandskab – og samtidig er med til opløse den visuelle fremtræden af det meget store bygningsvolumen.

Det samlede stationsanlæg omfatter betydelige anlægs- og konstruktionsarbejder i terræn, samt en bygning på 4733 m2. Bygningen huser ventilhaller, reaktorhal og kontrolrum. I ventilhallerne omformes vekselstrøm til jævnstrøm - og omvendt når strømmen kommer fra Norge til Danmark.

Forbindelsen blev sat i drift ultimo 2014, og blev officielt indviet af de to kronprinser, Kronprins Frederik og Kronprins Haakon d. 12. marts 2015.​

Kastetvej 21a, Aalborg    |    Margrethepladsen 4, 2.sal, Aarhus C    |     Tlf.: 70 27 11 31