Lavenergibyggeri, Vietnam

Lavenergibyggeri, Vietnam

Bygherre

Peoples Committee Ho Chi Minh City

Totalrådgiver

Kærsgaard & Andersen A/S

Periode

2013-

Opgavens omfang

Udvikling og design af lavenergibyggeri

i 9 etager

Rådgivningens omfang

Skitseprojekt

VIL DU VIDE MERE?

Jakob Thiel

Tegnestueleder,

Nils Pagh Andreasen

Kreativ leder, Partner, Arkitekt MAA​

​Udvidet samarbejde omkring lavenergibyggeri

I forlængelse af udviklingen af det meget energieffektive undervisningsbyggeri 'The Danish Active House in Vietnam' bliver samarbejdet nu udvidet med udviklingen og designet af et lavenergibyggeri i 9 etager i Ho Chi MInh City (tidligere Saigon) i Vietnam.

På baggrund af de mange kompetencer inden for lavenergi er Kærsgaard & Andersen A/S, arkitekter og ingeniører blevet valgt som totalrådgiver på dette byggeri.

Det nye energieffektivee etagebyggeri bliver udviklet i samarbejde med lokale samarbejdspartnere: Energy Conservation Center of HCMC og Peoples Committee i HCMC.

Bygningen skal bl.a. indeholde kontorer, kursuslokaler, fællesarealer m.m.

Placeringen bliver i den naturskønne Quang Trung Software Park i HCMC (se billedgalleriet nederset).

Ledelsen fra ECC samt repræsentanter fra Universitetet i HCMC var i uge 18 på forretningsbesøg i Aalborg, hvor byggeplanerne blev drøftet hos Kærsgaard & Andersen A/S. På det øverste billede ses hele delegationen foran Kærsgaard & Andersen's hovedkontor på Kastetvej.

Konceptet

Husets design er på det indledende koncept niveau, hvor det stadig undersøges hvilke aktive og passive energi

teknologier der giver størst effekt, både i forhold til energiforbrug og bæredygtighed i en bredere forstand. konceptet bygger på "teknologisk innovation" - "lokale traditioner" og "genius logi" - stedets ånd, grundens kvaliteter.

Huset skal i sin arkitektur og funktionalitet afspejle både den vietnamesiske tradition og samtidig have en stærk og umiskendelig dansk identitet. Konceptet inkludere desuden mulighed for et 9 etagers byggeri i nær tilknytning til projektet.

De to bygninger vil sammen give en særlig rummelig dynamik, som kan bibringe nye arkitektoniske kvaliteter.

Husets kerne idé er et stort "svævende" og skyggegivende tag, som binder to enkelt disponerede og funktionelle 2 etages bygningsvolumener sammen til en enkel og elegant helhed. Taget skaber et stort overdækket uderum der fungerer som multifunktionelt ankomst og opholdsrum. Taget fungerer desuden som effektiv skyggegiver i forhold til primære bygningsvolumener, hvor der ønskes mekanisk køling.

De to primære bygningsvolumener er orienteret og placeret således at vinden fra syd kan passere mellem dem, dermed skabes en naturlig køling i ankomstrummet. Dette skaber sammen med det skyggegivende tag en behagelig opholdszone til aktiviteter som ikke nødvendigvis kræver mekanisk køling.

Byggeriet placeres i Quang Trung Software Park - tre kvarters kørsel fra Ho Chi Minh Citys hektiske centrum i smukke grønne omgivelser med store skyggegivende træer som en særlig kvalitet. Området er præget af et dynamisk udviklings, forsknings og undervisnings-miljø.

hun.

Aktive og Passive tiltag

Huset er baseret på aktive og passive tiltag for at sikre et ekstremt lavt energiniveau.

Det skyggegivende tag, optimal placering i forhold til sol og vind samt naturligvis korrekt dimensioneret isoleringsmængde er primære passive tiltag. Desuden placeres vinduer og opholdsarealer således at der i videst mulig omfang benyttes naturlig belysning. Træerne på grunden indgår ligeledes den samlede energikoncept.

Det store tag fungerer desuden som det primære aktive tiltag, idet det er beklædt med solceller. Ved at skabe differentierede klimazoner i huset, minimeres de lokaler som kræver mekanisk køling. En køling som naturligvis skal sikres gennem de mest energieffektive ventilations og kølingsteknologier. Det undersøges desuden hvilke muligheder der er for køling med eksempelvis flodvand.

I forhold til materialitet og byggeskik, ønskes det i høj grad at tage afsæt i lokale metoder og teknologier, men naturligvis med dansk kvalitet og design som en rød tråd.​

Kastetvej 21a, Aalborg    |    Margrethepladsen 4, 2.sal, Aarhus C    |     Tlf.: 70 27 11 31